BlogΑύξηση των τιμών ενοικίων το 2023 και πολεοδομικά κίνητρα για αύξηση του Συντελεστή Δόμησης

Αύξηση των τιμών ενοικίων το 2023 και πολεοδομικά κίνητρα για αύξηση του Συντελεστή Δόμησης

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Αύξηση των τιμών ενοικίων το 2023 και πολεοδομικά κίνητρα για αύξηση του Συντελεστή Δόμησης

Ο κ. Ταλατίνης φιλοξενήθηκε την Τρίτη (4/10) στην εκπομπή Business Hour by Brief και αναφέρθηκε αναλυτικά στις αυξήσεις των ενοικίων.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ταλατίνης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αυξήθηκαν οι τιμές των ενοικίων, αλλά και σε ποιες περιοχές είναι ακόμη προσιτά τα ενοίκια.

Διαβάστε αυτούσια την συνέντευξη του κ. Ταλατίνη

- Η συζήτηση για αύξηση των ενοικίων είναι εδώ και αρκετό καιρό σχεδόν καθημερινό θέμα συζήτησης. Θα θέλαμε ένα αρχικό σχόλιο από εσάς. Γιατί αυξήθηκαν τώρα τόσο πολύ οι τιμές των ενοικίων κυρίως σε Λεμεσό και Λευκωσία;

Η μεγάλη αύξηση στις τιμές των ενοικίων είναι λόγω προσφοράς και ζήτησης. Δηλαδή, δεν ικανοποιείται η ζήτηση και γι’αυτό ανεβαίνουν τα ενοίκια προς τα πάνω. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες.

Πρώτος παράγοντας είναι τα πανεπιστήμια. Πλέον όλα λειτουργούν σε κανονικούς ρυθμούς και δια ζώσης όλα τα μαθήματα. Άρα αυτό συνεπάγεται με την επιστροφή της ζήτησης στα προ πανδημίας επίπεδα για ενοικίαση διαμερισμάτων κυρίως στο κέντρο της Λεμεσού όπου είναι το ΤΕΠΑΚ. Στη Λευκωσία είναι καλύτερα τα πράγματα και υπάρχει περισσότερη προσφορά από πλευράς εστιών και διαμερισμάτων που τοποθετούνται στην αγορά. Υπάρχει και περισσότερη διαθεσιμότητα άρα οι τιμές είναι σε καλύτερα επίπεδα σε σύγκριση με τη Λεμεσό.

Ένας δεύτερος λόγος είναι το γεγονός ότι υπάρχει αύξηση των ξένων που έρχονται στην Κύπρο για εργασία. Το πρώτιστο που ψάχνουν  όταν φθάνουν Κύπρο είναι την οικιστική τους στέγη και έπειτα τα σχολεία για τα παιδιά τους. Αυτό καταγράφεται και πάλι περισσότερο στη Λεμεσό.

Σε ό,τι αφορά τη Λευκωσία και τις άλλες πόλεις οι αυξήσεις είναι περισσότερο από την τοπική ζήτηση και τη μετακίνηση του εργατικού δυναμικού (πχ κάποιος είναι από Λάρνακα και εργάζεται Λευκωσία).

- Είναι δικαιολογημένες αυτές οι αυξήσεις;

Σε ένα βαθμό είναι δικαιολογημένες, ωστόσο σε κάποιο βαθμό ειδικά στη Λεμεσό να είναι μη δικαιολογημένες. Στη Λεμεσό αυξήθηκαν λόγω της μεγάλης ζήτησης από ξένους που έρχονται Κύπρο για να εργαστούν.

- Ο κόσμος μπορεί να λαμβάνει υπόψη την εκτίμηση του 2018 του Κτηματολογίου για τα ακίνητά του; Οι τιμές σήμερα συγκριτικά με εκείνη την εκτίμηση είναι πάνω ή κάτω;

Η γενική εκτίμηση που αναφέρεται στο Κτηματολόγιο 1/1/18 δεν αποτελεί την αγοραία αξία. Είναι μια ένδειξη που αφορά μόνο σκοπούς επιβολής φορολογίας των αποχετευτικών τελών, των δημοτικών τελών και για το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας -αν υπάρξει στο μέλλον-. Δεν αποτελεί την αγοραία αξία στην ελεύθερη αγορά όπως την αποκαλούμε, διότι δεν είναι βασισμένη στα δεδομένα που επικρατούν σήμερα. Είναι μια μαζική εκτίμηση μέσω ενός αλγόριθμου που βγάζει τις τιμές ανάλογα με τα στοιχεία που υπάρχουν.

Τα τελευταία 2-3 χρόνια, παρατηρούμε μια αγορά ακινήτων η οποία είναι διαφόρων ταχυτήτων. Έχουμε το τμήμα της αγοράς, το οικιστικό που είναι σε αρκετά θετικό πρόσημο, και σε αριθμό πράξεων και σε αριθμό πωλητηρίων εγγράφων.

Λευκωσία

Μέχρι Σεπτέμβριο του 2022 - 2043 πωλητήρια έγγραφα
Αντίστοιχη περίοδο το 2021 - 1968 πωλητήρια έγγραφα

Καταγράφεται μικρή άνοδος 4%. Καταγράφηκε μεγαλύτερη άνοδος τους πρώτους μήνες (Ιανουάριο, Φεβρουάριο).

Λεμεσός

Μέχρι Σεπτέμβριο του 2022 - 3315 πωλητήρια έγγραφα
Αντίστοιχη περίοδο το 2021 - 2221 πωλητήρια έγγραφα

Καταγράφηκε αύξηση 49%.

Και στη Λάρνακα παρατηρείται αύξηση της τάξης του 53%, η Αμμόχωστος 2% και η Πάφος έχει τη μεγαλύτερη αύξηση στα πωλητήρια έγγραφα 69%.

Παγκύπρια, καταγράφηκε 37% αύξηση στα πωλητήρια έγγραφα και αυτό οφείλεται: στη δραστηριοποίηση της τοπικής αγοράς και στην κάθοδο ξένων εταιρειών και επενδυτών.

- Τι εκτιμάτε για το επόμενο διάστημα ή για το 2023. Θα έχουμε νέες αυξήσεις;

Θα πρέπει να δούμε το οικονομικό περιβάλλον. Βλέπουμε μια αβεβαιότητα και μια αστάθεια λόγω του ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία στη σύρραξη Ρωσίας-Ουκρανίας. Με την αύξηση του κόστους του χρήματος, θα είναι δυσκολότερο για κάποιον να δανειστεί άρα λιγοστεύει η επενδυτική και αγοραστική δύναμη.

Αυτό ίσως να παρουσιάσει κάποια πτώση από την τοπική ζήτηση στα οικιστικά ακίνητα, και θα οδηγήσει στην αύξηση των ενοικίων διότι ο περισσότερος κόσμος, θα τείνει προς το ενοίκιο.

- Ποιες πόλεις/περιοχές είναι οι πιο ακριβές; Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες περιοχές που ακόμα είναι προσιτά τα ενοίκια;

Προσιτές περιοχές στη Λευκωσία είναι το Καϊμακλί, η Παλλουριώτισσα, τα Λατσιά, το Δάλι. Ουσιαστικά όσο πιο κοντά στο αστικό κέντρο, τόσο πιο αυξημένα είναι τα επίπεδα του ενοικίου.

Σε σχέση με τη Λεμεσό, το κέντρο της πόλης είναι κατειλημμένο από τους φοιτητές οπόταν και η τοπική ζήτηση αναγκαστικά μεταφέρεται σε μεγαλύτερη ακτίνα από την πόλη, όπως είναι η περιοχή Τσιφλικούδια, Ύψωνα.  

- Έχουμε και το θέμα με τους φοιτητές ειδικά στη Λεμεσό που δεν μπορούν να βρουν διαμέρισμα να νοικιάσουν. Πως αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα;

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πρόταση η οποία είχε κατατεθεί από τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και αφορά τα ξενοδοχεία που θα φιλοξενούν φοιτητές. Αυτή είναι μια προσωρινή λύση.

Η μόνιμη λύση είναι η αύξηση της προσφοράς. Υπάρχει το σχέδιο ανέγερσης οικισμού στο πρώην Βερεγγάρια στα Πολεμίδια.

Γενικά όμως πρέπει να δοθούν αυξημένα κίνητρα, πολεοδομικά και οικονομικά. Σε ό,τι αφορά τα πολεοδομικά κίνητρα, θα πρέπει η Κυβέρνηση να δώσει αυξημένους συντελεστές δόμησης για επενδυτές που θα ανεγείρουν πολυκατοικίες διαμερισμάτων με την υποχρέωση να τις τοποθετούν στην αγορά για ενοικίαση τουλάχιστον 10 χρόνια. Αυτό θα αυξήσει την προσφορά και θα πιέσει τα ενοίκια να πάνε πιο κάτω.

 

https://www.brief.com.cy/oikonomia/kypros/erhontai-ki-alles-ayxiseis-enoikion-2023


προηγούμενο

Προσθέστε το σχόλιο σας

Σχόλια