BlogΗ Ιεράπετρα

Η Ιεράπετρα

Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Η Ιεράπετρα

Η Ιεράπετρα (ή αλλιώς πόλη του Ήλιου) βρίσκεται στην Κρήτη και αποτελεί την μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού Λασιθίου, ενώ παράλληλα κατέχει τον τίτλο του νοτιότερου οικονομικού και πολιτικού κέντρου της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Απέχει μόλις 100χλμ νοτιοανατολικά από το Ηράκλειο(κεντρικό λιμάνι της Κρήτης) και 36χλμ νότια από την πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου, Άγιος Νικόλαος.

Σήμερα η πόλη ανήκει στις παραγωγικότερες περιοχές της Ελλάδας, αποτελεί το μοναδικό αστικό κέντρο στη νότια Κρήτη, ενώ είναι το κύριο οικονομικό και εμπορικό κέντρο του νομού Λασιθίου, καθώς αποτελεί σπουδαίο εμπορικό κέντρο εξαγωγής αγροτικών προϊόντων προς την Ευρώπη. Η πόλη της Ιεράπετρας παρέχει υγειονομική φροντίδα, καθώς στο κέντρο της πόλης εδράζεται το Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας, ενώ στην είσοδο της πόλης βρίσκεται το «Τεχνητό Νεφρό» το οποίο είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και επανδρωμένα με εξειδικευμένο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό.

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στους υψηλότερους σε ζήτηση προορισμούς στην Κρήτη, με μεγάλο αντίκτυπο τόσο σε Έλληνες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, αλλά και σε Ρώσους, Ιταλούς, Γάλλους και Γερμανούς, οι οποίοι φροντίζουν να επενδύσουν τόσο σε παραθαλάσσια αλλά και σε ορεινά μέρη.

Στην περιοχή της Ιεράπετρας ανήκουν πολλά παραδοσιακά χωριά, που στολίζουν με δεξιότητα την πόλη και φροντίζουν να κρατούν στο επίκεντρο την παράδοση, την φιλοξενία αλλά και την ομορφιά της απλότητας και της φιλήσυχης ζωής.

Η περιοχή της Ιεράπετρας φημίζεται για την μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων που μπορεί να κάνει κάποιος στη φύση, καθώς οι ορεινές διαδρομές, τα φαράγγια, οι ποδηλατόδρομοι στο κέντρο της πόλης και οι μεγάλες παραλίες αποτελούν μέρη ιδανικά για κάθε δραστηριότητα.

Η Ιεράπετρα έχει μερικές από τις ομορφότερες και πιο καθαρές παραλίες στην Κρήτη. Γι' αυτό το λόγο έχει βραβευτεί από την Ένωση Θαλασσίων και Παρακτίων Περιοχών (EUCC), με το Διεθνές Βραβείο Υψηλής Ποιότητας παραλιών. Αυτό σημαίνει, ότι η Ιεράπετρα και με διεθνή πλέον αναγνώριση, συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τις 50 πιο ελκυστικές περιοχές της Νότιας Ευρώπης.

Σημαντικό στολίδι της περιοχής αποτελεί η νήσος Χρυσή (ή αλλιώς Γαιδουρονήσι) η οποία βρίσκεται 9 ναυτικά μίλια περίπου νότια της Ιεράπετρας. Εξαιτίας του απείρου φυσικού κάλλους και του διατηρουμένου οικοσυστήματος, έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας τοπίων φυσικού κάλλους NATURA 2000. Είναι μια νησίδα πασίγνωστη για τα τροπικά νερά της, που εξαντλούν όλη τη χρωματική παλέτα του γαλάζιου και του πράσινου.  Πασίγνωστη και για τις χρυσαφένιες παραλίες, που εξαιτίας τους πήρε το όνομα Χρυσή, αλλά και από το προστατευμένο δάσος, με τους μεγάλους κέδρους ηλικίας πάνω από 200 έτη.  Είναι ένας επίγειος τροπικός παράδεισος, που αποτελεί το νοτιότερο φυσικό πάρκο της Eυρώπης και γι αυτό δίκαια, ονομάζεται «η διαμαντόπετρα της Μεσογείου».  


Προσθέστε το σχόλιο σας

Σχόλια