H Κρήτη Νομός Λασιθίου

Νομός Λασιθίου

 

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Άγιος Νικόλαος Λιμάνι

Ο Άγιος Νικόλαος είναι η πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου και βρίσκεται στη βόρεια ακτογραμμή της Κρήτης σε απόσταση 60χλμ ανατολικά από το Ηράκλειο, 64χλμ δυτικά από την Σητεία και 28χλμ βόρεια από την Ιεράπετρα.

Η οικονομία της περιοχής βασίζεται στην καλλιέργεια ελιάς, στη μη σταβλισμένη κτηνοτροφία και κυρίως στον τουρισμό.

Αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο καθώς ξεχωρίζει για την μοναδική ομορφιά που του προσδίδει η μεγάλη λίμνη στο κέντρο της πόλης η οποία ενώνεται με το λιμάνι της, τα μικρά κολπάκια , οι αμμώδης παραλίες, τα τουριστικά μαγαζιά και τα ευπαρουσίαστα ξενοδοχεία  κατά μήκος όλης της ακτογραμμής της περιοχής.

Μέρος του κάλλους της κλέβουν τα μικρά χωριά που αγκαλιάζουν την πόλη και θυμίζουν με την παρουσία τους την παράδοση και την απλότητα της αγροτικής ζωής.

Άγιος Νικόλαος Μαρίνα

Από πάντα ο Άγιος Νικόλαος κέρδιζε το μονοπώλιο του τουριστικού ενδιαφέροντος καθώς πέραν της φυσικής ομορφιάς, τους καλοκαιρινούς μήνες διαθέτει έντονη νυχτερινή ζωή, μεγάλη ποικιλία  τουριστικών δραστηριοτήτων (θαλάσσιων και ορεινών σπορ) καλύπτοντας κάθε ανάγκη, ενώ οι διαδρομές με τα καραβάκια από το λιμάνι της πόλης στις βραχονησίδες και σε παραλίες της Ελούντας (Σπιναλόγκα) αφήνουν τις καλύτερες αναμνήσεις σε κάθε επισκέπτη.

Τα τελευταία 30 χρόνια εδράζεται στη περιοχή η Ανώτατη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Κρήτης προσελκύοντας μεγάλο αριθμό φοιτητών από όλη την Ελλάδα.

 

ΣΗΤΕΙΑ

Σητεία Πόλη

Η Σητεία είναι μια παραλιακή κωμόπολη της ανατολικής Κρήτης του νομού Λασιθίου. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού, 70 χλμ. ανατολικά του Αγίου Νικολάου και 130χλμ από το Ηράκλειο ( κεντρικό λιμάνι και αεροδρόμιο στην Κρήτη), ενώ αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου. Είναι πατρίδα του ποιητή του «Ερωτόκριτου» Βιτσέντσου Κορνάρου. 

Στην πόλη της Σητείας, μπορεί κάποιος να επισκεφτεί τα μουσεία της πόλης τα οποία ζωντανεύουν το παρελθόν όπως το αρχαιολογικό μουσείο , το λαογραφικό μουσείο και το μουσείο- εκθετήριο τοπικών προιόντων (κυρίαρχα προϊόντα είναι το ελαιόλαδο «Σητεία», ο «Κρητικός τοπικός οίνος» Σητείας, και η τσικουδιά Βαρβάκι). Επίσης με μία βόλτα στον παραλιακό πεζόδρομο της πόλης και το λιμάνι, μπορεί κάποιος να καταλήξει στο κάστρο, ή Καζάρμα (Casa di arma), το οποίο ζωντανεύει το πολεμικό παρελθόν.

Σητεία Λιμάνι

Η Σητεία αποτελεί τουριστικό θέρετρο, καθώς οι παραλίες στη πόλη όσο και στις γύρω περιοχές, μαγεύουν και γαληνεύουν κάθε επισκέπτη. Βασικοί τουριστικοί προορισμοί αποτελούν η παραλία μέσα στην πόλη, η παραλία του Βάι ( η παραλία με τους φοίνικιες, 24χλμ από τη πόλη της Σητείας), η παραλία  Κουρεμένος (19χλμ από την Σητεία), η παραλία Ερημούπολη (26χλμ από την Σητεία), η παραλία Ξερόκαμπου ( 45χλ από την Σητεία).

Η πρόσβαση στην πόλη της Σητείας γίνεται από δύο κεντρικούς οδικούς άξονες. Ο νότιος οδηγεί από την Ιεράπετρα διασχίζοντας την επαρχία Σητείας από το Λιβυκό προς το Κρητικό πέλαγος και ο βόρειος οδικός άξονας συνδέει τη Σητεία με την πρωτεύουσα του νομού, τον Αγιο Νικόλαο. Με την υπόλοιπη Ελλάδα, η Σητεία συνδέεται αεροπορικά και ακτοπλοϊκά. Το λιμάνι της Σητείας εξυπηρετεί κυρίως μικρά πλοιάρια αλιείας και ιστιοπλοϊκά, αλλά είναι -δυνητικά- σε θέση να εξυπηρετήσει μεγαλύτερα επιβατηγά. Η Σητεία συνδέεται με τον Πειραιά ακτοπλοϊκώς με το επιβατηγό «Πρέβελης» της Α.Ν.Ε.Κ., ενώ παράλληλα η Σητεία συνδέεται με νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Το αεροδρόμιο της Σητείας μπορεί να φιλοξενήσει αεροπλάνα μικρού και μεσαίου μεγέθους. Τακτικές πτήσεις πραγματοποιούνται από και πρός την Αλεξανδρούπολη, Αθήνα, Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο, το Άκτιο και το Ηράκλειο. Επίσης, το αεροδρόμιο είναι σε θέση να φιλοξενεί πτήσεις τσάρτερς και ιδιωτικών αεροσκαφών.

Όσον αφορά την εκπαίδευση, στην πόλη της Σητείας λειτουργούν 6 νηπιαγωγεία και 4 δημοτικά σχολεία.  Επίσης, υπάρχουν 2 γυμνάσια, ένα ημερήσιο γενικό και ένα επαγγελματικό λύκειο, καθώς και εσπερινά γυμνάσιο και γενικό λύκειο. Μεταδευτεροβάθμια κατάρτιση παρέχεται από το ΙΕΚ Σητείας,  ενώ σε ό,τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην πόλη λειτουργεί το Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης. 
 

 

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Ιεράπετρα Κολύμπι

Η Ιεράπετρα (ή αλλιώς πόλη του Ήλιου) βρίσκεται στην Κρήτη και αποτελεί την μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού Λασιθίου, ενώ παράλληλα κατέχει τον τίτλο του νοτιότερου οικονομικού και πολιτικού κέντρου της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Απέχει μόλις 100χλμ νοτιοανατολικά από το Ηράκλειο(κεντρικό λιμάνι της Κρήτης) και 36χλμ νότια από την πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου, Άγιος Νικόλαος.
 Σήμερα η πόλη ανήκει στις παραγωγικότερες περιοχές της Ελλάδας, αποτελεί το μοναδικό αστικό κέντρο στη νότια Κρήτη, ενώ είναι το κύριο οικονομικό και εμπορικό κέντρο του νομού Λασιθίου, καθώς αποτελεί σπουδαίο εμπορικό κέντρο εξαγωγής αγροτικών προϊόντων προς την Ευρώπη. Η πόλη της Ιεράπετρας παρέχει υγειονομική φροντίδα, καθώς στο κέντρο της πόλης εδράζεται το Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας, ενώ στην είσοδο της πόλης βρίσκεται το «Τεχνητό Νεφρό» το οποίο είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και επανδρωμένα με εξειδικευμένο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό.

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στους υψηλότερους σε ζήτηση προορισμούς στην Κρήτη, με μεγάλο αντίκτυπο τόσο σε Έλληνες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, αλλά και σε Ρώσους, Ιταλούς, Γάλλους και Γερμανούς, οι οποίοι φροντίζουν να επενδύσουν τόσο σε παραθαλάσσια αλλά και σε ορεινά μέρη.

Στην περιοχή της Ιεράπετρας ανήκουν πολλά παραδοσιακά χωριά, που στολίζουν με δεξιότητα την πόλη και φροντίζουν να κρατούν στο επίκεντρο την παράδοση, την φιλοξενία αλλά και την ομορφιά της απλότητας και της φιλήσυχης ζωής.

Η περιοχή της Ιεράπετρας φημίζεται για την μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων που μπορεί να κάνει κάποιος στη φύση, καθώς οι ορεινές διαδρομές, τα φαράγγια, οι ποδηλατόδρομοι στο κέντρο της πόλης και οι μεγάλες παραλίες αποτελούν μέρη ιδανικά για κάθε δραστηριότητα.

Ιεράπετρα Παραλία

Η Ιεράπετρα έχει μερικές από τις ομορφότερες και πιο καθαρές παραλίες στην Κρήτη. Γι' αυτό το λόγο έχει βραβευτεί από την Ένωση Θαλασσίων και Παρακτίων Περιοχών (EUCC), με το Διεθνές Βραβείο Υψηλής Ποιότητας παραλιών. Αυτό σημαίνει, ότι η Ιεράπετρα και με διεθνή πλέον αναγνώριση, συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τις 50 πιο ελκυστικές περιοχές της Νότιας Ευρώπης.

Σημαντικό στολίδι της περιοχής αποτελεί η νήσος Χρυσή (ή αλλιώς Γαιδουρονήσι) η οποία βρίσκεται 9 ναυτικά μίλια περίπου νότια της Ιεράπετρας. Εξαιτίας του απείρου φυσικού κάλλους και του διατηρουμένου οικοσυστήματος, έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας τοπίων φυσικού κάλλους NATURA 2000. Είναι μια νησίδα πασίγνωστη για τα τροπικά νερά της, που εξαντλούν όλη τη χρωματική παλέτα του γαλάζιου και του πράσινου.  Πασίγνωστη και για τις χρυσαφένιες παραλίες, που εξαιτίας τους πήρε το όνομα Χρυσή, αλλά και από το προστατευμένο δάσος, με τους μεγάλους κέδρους ηλικίας πάνω από 200 έτη.  Είναι ένας επίγειος τροπικός παράδεισος, που αποτελεί το νοτιότερο φυσικό πάρκο της Eυρώπης και γι αυτό δίκαια, ονομάζεται «η διαμαντόπετρα της Μεσογείου».